Районният център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен има нужда от

...
Районният център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен има нужда от
Коментари Харесай

Центърът за трансфузионна хематология в Плевен има нужда от кръводарители

Районният център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен има потребност от кръводарители.

Това заяви шефът му доктор Николай Андреев. Най-голям е дефицитът на донори за кръвните групи А+ и Б+, от които има по един - два сака, уточни той. По думите му приблизително дневно, с цел да бъдат задоволени потребностите от кръв за центъра, са нужни по към 50 кръводарители.

Средно обаче те са към 20 души, като предимно подаряват за свои близки. Д-р Андреев разяснява, че дефицитът на кръв може да се изясни с разкриването на нови отделения към лечебните заведения, които работят по оперативни клинични пътеки.

В тези случаи е належащо да се обезпечи кръв за пациентите, а доброволни донори няма. Друг сериозен проблем е и нежеланието на работодатели да се провеждат кръводарителски акции на място във компании или институции.



Причината е, че за чиновници, дарили кръв, се поставят два почивни дни, което значи, че ще отсъстват от работа. От центъра припомнят, че в даряването на кръв няма нищо рисково.

Кръводарителят не може да се болести по време на процедурата, тъй като комплектите, които се употребяват, са за еднократна приложимост, всичко е стерилно и безвредно. Дори самото кръводаряване е и потребно за организма.

Цялата процедура по даряване трае към 5 до 7 минути. В България според законовите разпореждания мъжете могат да подаряват до пет пъти в годината през 60 дни, а дамите до четири пъти. С дарената кръв от един сак може да се помогне на трима души.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР